צוות

הרב רא"ם הכהן | ראש הישיבה

הרב רא"ם הכהן נולד בשנת תשי"ז, וגדל בשכונת שערי חסד בירושלים. בנערותו התגורר בשכנות לרב שלמה זלמן אוירבך והיה מבאי ביתו, ושיטת פסיקתו ההלכתית מושפעת רבות מהתורה שינק ממנו.

בצעירותו למד הרב רא"ם בישיבה התיכונית 'נתיב מאיר', אצל הרב אריה בינה. לאחר מכן למד בישיבת ההסדר 'הר עציון' באלון שבות, שם הושפע רבות מתורת מורו ורבו הרב אהרן ליכטנשטיין, אשר ממנו ומהרב אליעזר וולדינברג (ה'ציץ אליעזר') קיבל סמיכה לרבנות. במסגרת שירותו הצבאי שירת כקצין בשריון.

הרב רא"ם שימש כר"מ בישיבת 'שבות ישראל' באפרת ובישיבת 'אור עציון' בראשות הרב חיים דרוקמן. בשנת תשנ"ג הצטרף לרב בני קלמנזון לראשות ישיבת עתניאל, ומכהן כיום גם כרב היישוב.

פרסם מספר ספרים, חלקם עוסקים בסוגיות הש"ס וחלקם פורסים את תפיסת עולמו בעולם המחשבה היהודי.

בשנים האחרונות החל להוציא את שו"ת בדי הארון, המאגד שאלות הלכתיות וערכיות שהתחדשו בזמננו, ונותן להם מענה מתוך עיון במקורות ההלכה ומסורת הפסיקה.

 

לרב רא"ם גישה ייחודית ללימוד התורה ולהוראה. לדידו, בית המדרש הוא מקום בו דבר ה' מתגלה יום יום, מההתגלות בהר סיני ועד ימינו. בכדי להגיע לאמת זו של גילוי דבר ה' יש לשלב בלימוד כל דבר שהוא אמיתי, "קרי: לימוד פשט, כולל דיקדוקים של המהרש"א ודומיו; ניתוח מבית מדרשו של ר' חיים מבריסק, עם ההרחבה של עולם הניתוח של מו"ר הרב ליכטנשטיין ונסיון להגיע למעוף של הנודע ביהודה, עם ברק של ר' מאיר שימחה ועם כושר ההכרעה של ר' שמואל סלנט. ישנה גם התייחסות לניתוח על דרך המחקר, כאשר הוא איננו נוגד את קדושת תורה שבעל פה. בדרך כלל אין סיבה שמחקר, אם יש בו נקודת אמת, יסתור את קדושת תושבע"פ ואת סמכות ההלכה."

שאיפתו הגדולה של הרב רא"ם היא ליצור בית מדרש הרמוני, שבו היניקה מדורות קודמים וגילוי דבר ה' המתחדש יום ביומו – שהרי "אין בית מדרש ללא חידוש" (חגיגה ג' ע"א) – חוברים יחד למסכת אדירה. יסוד היניקה והחידוש הם הבסיס לכך שבית המדרש יהווה המשך יום יומי למעמד הר סיני.

בהתאם לכך מייחד הרב רא"ם ערך גדול ללימוד הפסוקים והמקורות התנאיים בעיון כחלק מהכנת סוגיה: "בבית המדרש עמלים הרבה על הזיקה בין תורה שבכתב לתורה שבעל פה על מנת לחבר באמת ובישרות בין השתיים, ולראות כיצד השניה יונקת מן הראשונה. לכך דרוש עמל גדול. העמל הזה הוא חלק מתהליך הגאולה שבמהלכו נחזור ונבין איך כל מה שתלמיד ותיק עתיד לחדש גנוז באותיות החקיקה."

 

המורכבות שדורש הרב רא"ם בלימוד ממשיכה גם אל אופי הוראתו ואל תפיסתו לגבי מקומו של כל תלמיד בבית המדרש ומקומו של כל אדם בעם ישראל: "יש לעמול באופן יסודי על לימוד עם נקודת אמת, לימוד המחובר לעבודת ה'; היינו שלימוד התורה יהווה כשלעצמו עבודת ה', ויהווה גם עיסוק בעבודת ה' עצמה כמושא הלימוד." הרב רא"ם ממשיל את תפקיד ראש הישיבה לזה של "מנצח על תזמורת שבה התלמידים והרמי"ם הם מוזיקאים המנגנים את שירו של הקב"ה בעולם". ראש הישיבה "אסור לו להיות סולן, אלא אדרבה, תפקידו להדריך את התזמורת לתת ביטויים לאותו שיר".

הרב רא"ם מעביר לתלמידי שיעורים א' ו-ב' שיעור שבועי בשם "שורש תורה שבעל פה", ובו הוא פורש בהרחבה את תפיסתו לגבי דרכה, מהותה וקדושתה של התורה שבעל פה. לשיעור זה משקל מרכזי בהיווצרות מרקם הלימוד המיוחד המופיע בבית המדרש.

 

בשנת תשנ"ח הרב רא"ם התבקש והסכים לקבל מינוי כרב היישוב עתניאל. הוא משרת כיום בתפקיד הנוסף ורואה בכך מאפיין מובהק של דרך הלימוד בבית המדרש: "באופן טבעי ישיבה עוסקת באינסוף ויישוב עוסק בעולם הסופי, וממילא אלו שני עולמות. אבל אין חס וחלילה ניגוד בין בית המדרש לבין ההתפרטות המעשית; אדרבה, זו גדלותה של התורה, שמצד אחד היא עוסקת בשמים – ומצד שני היא מסוגלת להתפרט לחיים המעשיים, לדם שפיר ושליה."

 

בתשובה לשאלה מה מטרתו כראש ישיבה עונה הרב רא"ם: "לגדל את בני הנביאים. לגדל תלמידי חכמים שבקיאים בכל התורה על כל חלקיה. שכל אדם ימצא את דרכו המיוחדת, את ייעודו ואת תפקידו בעולם, בעם ישראל ובעבודת ה'."

 

 

קרא עוד >
הרב אלחנן שרלו | ראש הישיבה

הרב אלחנן שרלו, נולד בה' אייר תשמ"ה.
גדל בחספין שברמת הגולן, למד בישיבה התיכונית סוסיא, בישיבת ההסדר בירוחם, ובעיקר בישיבת עתניאל. שירת כלוחם ומפקד בגדוד 51 של חטיבת גולני. משמש היום כקמ"ן גדוד קרבי במילואים בדרגת סרן באזור הצפון. לרב אלחנן תואר שני בייעוץ חינוכי, ובעבר עסק לצד היותו ר"מ גם בטיפול.
בשנת תשפ"ג, עם פרישתו של הרב בני קלמנזון מראשות הישיבה ומעברו לתפקיד "נשיא הישיבה", מונה הרב אלחנן לראש הישיבה לצד הרב רא"ם הכהן. תהליך המינוי סימל מעבר דורות, והכנסת רוח צעירה של התחדשות, העמקה וצמיחה של ישיבת עתניאל.
הרב אלחנן נשוי לטליה, ואב לחמישה ילדים. טליה רעייתו היא בתו של הרב עמי עולמי הי"ד, שהקים את הישיבה יחד עם הרב בני, ונרצח בפיגוע ירי, בין עתניאל לבית חגי בשנת תשנ"ה.

עבור הרב אלחנן, הכניסה לתפקיד ראש הישיבה מהווה המשך של התורה המיוחדת שלימד חמיו, הרב עמי. תלמידיו של הרב עמי מספרים על הארת פנים, ענווה, אמון גדול בכל תלמיד, נתינת תחושה לתלמיד שהוא חשוב, שהחידושים והסברות שלו משמעותיים, ומתוך כך הצמחה של תלמידי חכמים של ארץ ישראל המנעימים זה לזה בהלכה.
בלימוד העיון דרכו של הרב אלחנן יונקת מדרכי הלימוד של הדורות הקודמים, תוך ניסיון לשוב ולהעמיק גם במקורות היסוד – מדרשי ההלכה, התוספתא, התלמוד הירושלמי ועוד, כדרכו של הנצי"ב מוולוז'ין וכדרכם של גדולי ישראל נוספים. לצד הלימוד העיוני, מעביר הרב אלחנן סדרות בנושא "מחשבת העיון", העוסקות בהגות האגדתית, המחשבתית והפנימית של הנושא העיוני הנלמד.
בתחום המחשבה ועבודת ה' נושאי העיסוק העיקריים שלו הם ר' נחמן מברסלב והרב קוק זצ"ל, תוך הדגשת שאיפתו של התלמיד לקחת את הלימוד אל תוך חייו, מתוך חיבור עמוק לנפש, ומתוך שאיפה לתיקון מידות, וללמוד לימוד שהוא סם חיים.
בנוסף, דרכו החינוכית נשענת על אמונה שעל הרב לשאוף "לראות את התלמיד", להבין את המקומות בהם התלמיד נמצא, להתעניין בהם מתוך כבוד והקשבה עמוקה, ובכך גם לסייע לתלמידים בהתמודדות עם מסעות החיים, וגם להצמיח תורה עמוקה הנוגעת בנפש.
הרב אלחנן מתגורר בעתניאל, בשכנות עם הרב רא"ם, ורואה חשיבות עליונה בהובלה המשותפת של הישיבה יחד עם הרב רא"ם, מתוך כבוד הדדי, השלמה הדדית, צמיחה משותפת ושיתוף פעולה.

קרא עוד >
הרב בני קלמנזון

הרב בנימין יוסף קלמנזון נולד בשכונת נווה שאנן בחיפה. בנעוריו למד בתיכון שאינו ישיבתי. עקב החלטה להתקרב יותר לתורה וליהדות עבר לקראת סוף התיכון לישיבה התיכונית נתניה, ומשם עבר לישיבת הכותל, שם התחנך אצל הרב ישעיהו הדרי – ראש הישיבה, הרב חגי איזירר – כיום דיין בבית הדין הרבני העליון, והרב שג"ר זצ"ל. בחלוף השנים שימש זמן מה כר"מ בישיבת הכותל וכן בישיבת ההסדר בקרית שמונה, ואחר כך, יחד עם חברו הרב עמי עולמי הי"ד ועם כמה מתלמידיו, הקים 'כולל' ללימודי דיינות ביישוב עתניאל. אותו כולל התפתח בסופו של דבר לכדי ישיבת בית הועד בעתניאל.

על חזונו להקמת הישיבה מספר הרב בני:

"חלמתי על ישיבה שהתלמידים בה הם לא תלמידים של תלמידי חכמים. הם לא מחברות או קלטות של מורי הוראה, גדולים ככל שיהיו, אלא אנשים שהם תלמידי חכמים בעצמם. הם יודעים לבד, הם חושבים לבד. יש להם את הכח לענין, יש להם את האישיות הבשלה לענין, יש להם את הידע המתאים. רציתי לגדל אנשים פתוחים עם חשיבה חופשית, עם תרבות גדולה ורחבה, כי עם ישראל היום זקוק לתלמידי חכמים רחבי תרבות."

הרב בני מספר כי לפני הקמתה של הישיבה בעתניאל היו באופן כללי שני סוגים של ישיבות: ישיבות שבהן הושם דגש על החוויה הרוחנית, על פיתוח אישיותו של עובד ה', וישיבות של 'למדנים' שבהן למדו בעיון ובאופן מעמיק, ודגש רב הושם על לימוד חומר בהיקף גדול ככל האפשר. הרב בני רצה להקים ישיבה בה העבודה הרוחנית והלימוד המעמיק ילכו יחד בזרועות שלובות: "צריך להבין שבשביל להיות חכם צריך להיות בעל תשוקה, כי מי שבעל תשוקה לדבר הוא מעמיק; ובשביל להיות בעל תשוקה, 'לא עם הארץ חסיד' – צריך להיות חכם. והדברים הללו לא רק שאינם סותרים האחד את השני, אלא הם משלימים האחד את השני." בכדי לפתח את אותה תשוקה מעביר הרב בני שיעורים רבים בחסידות – וכן סדנאות לפיתוח המודעות עפ"י תורת החסידות. "לימוד חסידות, קבלה ומחשבה משפר ומעמיק את הלימוד בעיון, ולימוד העיון מלמד לארגן ולבסס את לימוד המחשבה וליצור דמות אחדותית: לא אדם של קרעים קרעים, אלא אדם שיש לו עולם מובנה שלם. גם אם יש בו קרעים קרעים, שהקרעים יהיו מתוך תפיסת העולם השלימה, שלפעמים מכירה שבמישורים מסוימים יש בעולם קרעים."

המתחים הקיימים אצל אדם המנסה לשוט בשני מישורים אלו גם יחד – אכן גבוהים, ולא קיימת נוסחה מושלמת המאזנת בין כל הדרישות והעומסים המוטלים על לומדי בית המדרש. המינון המדויק של כל המרכיבים הוא אישי, פרטני ומשתנה אצל כל אחד ואחד. וכאן נכנס מרכיב נוסף במשנתו של הרב בני, והוא העבודה האישית של הרב עם התלמיד והיחסים שבין הרב והתלמיד: "החבר'ה שלנו פה היום נותנים לנו המון כבוד פנימי אמיתי, בלי דיסטאנס. כבוד זה לא 'כן הרב', 'לא הרב'. כבוד זה משהו שבן-אדם חש מבפנים, שאני יודע שאם אעיז ואגיד לו משהו -הוא ישמע אותי, הוא יתייחס למה שאני אומר. הוא לא יתעלם או יזלזל בדבריי בתוככי נפשו."

באמצעות שילובים אלו, רוצה הרב בני ליצור ישיבה ותלמידי ישיבה בעלי חיבור חיוני לעולם הסובב אותם:
"אנחנו ניסינו ליצר ישיבה אינטלקטואלית, אבל מאד מאד לא אינטלקטואליסטית. הכוונה היא שלא רק שהלימוד הוא במרכז – אלא שהלימוד הוא חלק מקונטקסט של חיי תורה שלמים, הלימוד הוא חלק מהחיים. הדרישה מיהודי היא לא רק ללמוד תורה בבית מדרש בפרק זמן מסויים בחייו בו הוא יכול לאפשר לעצמו לשהות באורח קבע בבית מדרש, אלא לעשות מבית המדרש עולם ומהעולם בית מדרש, בחינת 'בְּכָל דְּרָכֶיךָ דָּעֵהוּ' (משלי ג', ו)."

נושא קרוב במיוחד ללבו של הרב בני הוא נושא השואה והתקומה של עם ישראל בארצו. הרב בני הוא בן לאב שנותר שריד יחידי מכל משפחתו בשואה, ועובדה זו השפיעה עליו רבות. דרך נושא השואה והתקומה נעשה הרב בני "בעל מוטיבציה חריגה ודאגה חריגה בכל הקשור לקיום עם ישראל בתקופתו המופלאה ביותר מזה שלושת אלפים שנה" כהגדרתו. הרב בני משמש כמרצה להיסטוריה במכללת הרצוג שבאלון שבות. במקביל, הוא משמש כחבר מועצת יד ושם וחבר במועצה הפדגוגית של בית הספר להוראת השואה, וכן מדריך בכל שנה סיורי קבוצות של נוער ומבוגרים בפולין.

כמילות סיכום ותפילה מסיים הרב בני:

"ככל שמערכות היחסים בין חילוניים לדתיים והשלכותיהן מתחדדות, והופכות לחלק מגורמי השסע בחברה הישראלית מצד אחד, וככל שבעקבות זאת הן עולות על פני השטח, מתבררות ומתחוורות מהצד השני, מתברר שהישיבה שלנו חשובה, משמעותית, ומתבקשת. אני חושב שהדמות של תלמיד החכם שבעתניאל יכולה להיות הגשר, התלכיד שסביבו אפשר יהיה לגבש את החברה הישראלית בעתיד. כמובן שעתניאל לא נמצאת בענין הזה לבד, יש עוד הרבה יהודים בעולם שהם רציניים, מעמיקים, מורכבים ומבינים. לא כל הטובים והמופלאים נמצאים בעתניאל ולא כל מי שבעתניאל הוא בהכרח טוב ומופלא, אבל זו הרוח, זה הכיוון."

הרב יעקב נגן

הרב יעקב נגן

נולד בשנת תשכ"ז גדל בניו יורק ולמד בישיבה יוניברסיטי, בישיבת הר עציון ובישיבת עתניאל.

בלימודו עוסק בחיבור בין הלכה ומחשבה וברוח זו כתב גם את ספריו: 'מים בריאה והתגלות' – חג הסוכות במחשבת ההלכה, 'נשמת המשנה' – קריאה ספרותית וחפוש משמעות. כמו כן כתב את הספר 'להתעורר ליום חדש' – קריאה מתחדשת של התורה ושל החיים.

בנוסף, עוסק בקבלה, חסידות ורוחניות יהודית.

פעיל בתחומים הקשורים לשאלת 'ישראל והעמים'.

בעל תואר דוקטור (מחשבת ישראל) מהאוניברסיטה העברית.

נשוי למיכל ואב לשבעה.

הרב אייל אלפיה

הרב אייל אלפיה נולד וגדל בקיבוץ השומר הצעיר בית קמה. עבד שנים רבות בחקלאות ובגינון.

בשנתו השלושים ושלוש החל לשמור מצוות, ובגיל שלושים ושש החל ללמוד בבית ועד לתורה בעתניאל. בגיל חמישים לערך החל לשמש כר"מ בישיבה.

כותב באתר אינטרנטי בשם "במה ללימוד פנומנולוגי של התלמוד" שייסדו תלמידיו, שם הוא מציע פתרונות ברוח החשיבה הפנומנולוגית (במיוחד זו של אדמונד הוסרל) לבעיות הלכתיות מפורסמות.

מלמד בבית המדרש "דרומא" באוניברסיטת בן גוריון.

הרב אורי הכהן
הרב אלעזר גולדשטיין

נולד בשנת תשמ"ב וגדל בישוב קרני שומרון. למד בבית ועד לתורה בעתניאל ובכולל דיינות במכון 'משפטי ארץ'.

ערך וכתב מאמרים וספרי הלכה, חוקר במכון 'משפטי ארץ' בנושאים של יישומי משפט והלכה במציאות המודרנית, ובפרט בנושא מוסר מלחמה.

בישיבה מלמד הלכה וראש המכון התורני 'גילוי'.

נשוי לרחל, ואב לחמשה.

משרת במילואים כרב צבאי בגדוד הנדסה.

 

הרב נריה מנצור
הרב פדיה נגר
הרב תומר בוקובזה
הרב אמנון דוקוב

נולד בשנת תשל"ב וגדל בפתח תקוה.

למד בישיבת ההסדר אור עציון בראשות הרב חיים דרוקמן ובישיבת שיח בראשות הרב שג"ר והרב יאיר דרייפוס.

מלבד העיסוק העיקרי בלימוד העיוני הגמרא, עוסק בנושאים הקשורים במפגש היהדות עם תרבות זמננו. מוביל בישיבה תוכנית בשם "בית מדרש לרוח הזמן" בו לומדים כל שנה לעומק נושא המתדפק על דלתותיו של יהודי החי בזמן הזה.

למד ומלמד בישיבה יסודות בדמיון מודרך ודמיון נובע, כחלק מרכישת כלים בעבודה פנימית.

לימד בעבר במדרשת נשמת ובמכינה הקדם צבאית 'צהלי'.

נשוי לנעה ואב לחמישה.

רב סרן ומ"פ במילואים בגדוד מודיעין שדה.

הרב מתניה שטרנברג

נולד בשנת תשמ"ד וגדל ברחובות. למד בבית ועד לתורה בעתניאל.

בלימודו משלב עיון מעמיק ברעיונות והמשמעויות העולים מתוך המקורות יחד עם עיון טקסטואלי מדוקדק (תוך שימוש בכלים אקדמיים).

עוסק רבות בתורת הרב קוק ומעביר שיעורים בתחום זה בישיבה.

בעל תואר שני במחשבת ישראל מאוניברסיטת בן גוריון.

מלמד במכינה הקדם צבאית 'עמיחי' שבקיבוץ כרמים.

נשוי ללירון ואב לשישה.

.

הרב נריה טייץ

בוגר בית הועד, בעל תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית, ומלבד ההוראה ולימוד התורה בישיבה עוסק בטיפול.
ר"מ שיעור א'
נשוי לעינת ואב לחמישה
משרת כקב"ן במילואים.

בשנת תשפ"ג מונה לכהן כרב הישוב פדואל.

הרב ישי שכטר
יעניין אותך גם